21 elefánt a Brooklyn hídon
2021. február 14. írta: Sára_Juhász

21 elefánt a Brooklyn hídon

Egyesült Államok, New York, Brooklyn híd. A Brooklyn híd volt a világon az első acélkábeles függőhíd és egészen 1903-ig a leghosszabb is. A híd Manhattant és Brooklynt köti össze. Több, mint 13 évig építették. Az átadásra 1883. május 24-én került sor.

Igen ám, de az emberek között hamar elterjedt a hír, hogy a híd le fog szakadni. Egyébként alaptalanul, több kábellel van kifeszítve, mint amennyi szükséges lett volna. A gyalogosok bizalmatlanul, félve használták.

Később egy cirkuszigazgató kapott a lehetőségen és 21 elefántjával átkelt a Brooklyn hídon. Ez mai szemmel is lenyűgöző attrakció lenne, akkor pedig különösen. Ez meggyőzte az embereket és utána már bátran használták a függőhidat.starlight-brooklyn-barnum-circus_2.jpg

starlight-brooklyn-barnum-circus_1.jpeg

De ki volt ez a cirkuszos, aki ezt a remek reklám lehetőséget megragadta? P.T. Barnum (Phineas Taylor Barnum) volt.

1810. július 5-én született Connecticut államban.
Életének fő momentumait a Legnagyobb showman című filmből könnyen megismerhetjük. Sok vállalkozással próbálkozott, míg meg nem nyitotta a Barnum Múzeumot, melynek a népszerűségét különleges, furcsa külsejű emberek hozták meg. Ez később kinőtte magát cirkusszá és egész Amerika megismerte a Barnum nevet. De még Európába is elment a híre. Egy turné során találkozott Viktória királynővel is. (Egy kis off topic a királynő nagyon szerette a mopszokat, neki is több mopsz kutyusa volt.)
Emellett megismerte Jenny Lind-et, aki Európában már elismert énekesnő volt és elvitte Amerikába. Halmozták a sikereket. De a valóságban útjuk elválásának az oka nem a szerelem volt, ahogyan azt a filmben mutatják. Egyszerűen Lind már nem akart Barnummal dolgozni, barátsággal ért véget munkakapcsolatuk.

Később a politikai életben is jelen volt. Ellenezte a rabszolgaságot. A fogamzásgátlást is. Az ezt tiltó törvény 1965-ig volt érvényben Connecticut-ban, melyben az ő keze is benne volt. De a vízellátás javításán, az utcai gázlámpák bevezetésén is dolgozott.

Magánéletét tekintve 19 éves volt, mikor feleségül vette Charity-t. Négy gyermekük született. Charity halálát követően egy nála 40 évvel fiatalabb nőt vett el.

80 éves korában agyvérzésben hunyt el.

A Legnagyobb showman az egyik kedvenc filmem. Gondolhatjátok "persze, mert cirkuszos". No, azért ez nem teljesen így van. Tudom, hogy az élőszereplős Dumbónak van magyar vonatkozása - amivel nincs is baj, az kiváló -, de amúgy borzalmas. Ha valaki nem ismeri a cirkusz varázslatos világát és először így találkozik vele, az biztos, hogy egy életre elborzad. Arról nem is beszélve, hogy az évek óta központi vitát képező cirkuszi állattartásnak sem jó marketing ez. (Erről a véleményemet nem most fogom kifejteni.)
Ha viszont valaki a cirkusz igazi hangulatára kíváncsi, akkor tökéletes választás a Legnagyobb showman.

A premier napján 2017 decemberében ott csücsültem a moziban. Nekem ez a film benne van a Top 5-ben.

Szerintem az egész történet lehengerlő, mely az elfogadásról is szól és közben fantasztikus dalok szólnak. Egytől egyig csodálatosak a zenék, nehezen tudnék csak egyet kiemelni közülük. Nekem ezek a számok annyira a cirkuszt jelentik. A film megjelenése után volt a gyakorlatom a cirkuszban és ez a film is meghatározta azt az egész félévet. Annyiszor szólt a fejemben ez a pár sor:
"It's everything you ever want
It's everything you ever need
And it's here right in front of you
This is where you wanna be"
Magyarul:
"Ez minden, amire valaha is vágytál
Ez minden, amire szükséged van
És itt van előtted
Ez az, ahol lenni akarsz"
Mai napig, ha hallom a dalokat újra megelevenednek a saját cirkuszi élményeim is. Szóval nagyon telitalálat mindegyik.

starlight-brooklyn-barnum-circus_5.jpg

A filmre vissza, hogy Hugh Jackman, aki P.T. Barnum-ot alakítja persze láttam már korábban filmekben, de itt teljesen belopta magát a szívembe. Ezt a szerepet neki találták ki. A megjelenése, a hangja, szenzációs! Jackman számára nagyon fontos volt ez a film és évekig készült erre a szerepre, hogy még tökéletesebb legyen.
Zendaya és Zac Efron munkásságát a koromból eredően a kezdetektől követem. Mindketten nagyszerű színészek és ebben a film csak megerősített. Egyedül azt sajnálom, hogy az ő kapcsolatuk nem kapott picit nagyobb figyelmet, de így is megállja a dolog a helyét. Érdekesség Zendaya maga csinálta az összes trükköt, kaszkadőri mutatványát.
Rebecca Ferguson alakítja Jenny Lind-et, bár az énekhangját Loren Allred adja.
A szakállas nőt Keala Settle játssza. A dal, melyet énekel a "This is me" Golden Globe díjas lett a Legjobb eredeti betétdal kategóriában.
starlight-brooklyn-barnum-circus_1.jpgA Legnagyobb showman sok kérdést feszeget. Barnum mindenből és mindenkiből is pénzt tudott csinálni. Nekem egyébként az szimpatikus, mikor a filmben írnak a műsoráról egy komoly kritikát, ő meg azt mondja, aki elhozza az újságot az kedvezményt kap a jegyre. Irigylem azokat az embereket, akik így gondolkodnak.

A filmben téma a társadalmi különbség, hogy egy jómódú fehér férfinak lehet-e kapcsolata egy (félig) fekete artista lánnyal. A válasz számomra nyilvánvaló, igen, de mint tudjuk az élet nem ilyen egyértelmű. Ez a film rávilágít arra, mennyire minden az előítéletekről szól. Ebben a párkapcsolati kérdésben és a fellépők tekintetében is. Azért mert valakinek más a külseje, mint a megszokott nem biztos, hogy baj van vele és ne lenne ugyanolyan szerethető. Természetesen egy például szakállas nő nem szép látvány, de lehet ő is értékes. Ez a dilemma szerintem a mai napig nagy kérdés, hogy hogyan lehet ezeket a szituációkat megfelelően kezelni. Én sem tudom a megoldást, de mindenképp elgondolkodtató az is, mi magunk hogyan állunk ezekhez a dolgokhoz.

Hasonló kérdést feszeget a Csokoládé c. film is, mely szintén igaz történeten alapszik és a cirkuszban játszódik. Ezt a kérdést azonban drámaibban közelíti meg. Érdemes ezt is megnézni!starlight-brooklyn-barnum-circus_4.jpgBarnum sokak szerint szélhámos volt, de nem lehet elvitatni zseniális üzleti érzékét. És ezzel a mondattal zárnám:

"A legnemesebb művészet másokat boldoggá tenni." - P.T. Barnum

Sára

A legnagyobb showmant ma este 21 órakor a Prime-on és kedden 18:55-kor nézhetitek meg a Moziverzumon.

Ui.: Fun fact: A Kate és Leopold c. filmben Jackman játssza Leopold szerepét, aki abban az időben él, amikor a Brooklyn hidat építik és ez hangsúlyt is kap a filmben.

(Nyilván a Brooklyn híd épülésével és Barnum életével kapcsolatban is sok mindent kihagytam. Nem vagyok wikipedia. Ajánlom, hogy mindkettőre nézzetek rá részletesebben, érdemes!)

Ha további tartalmakra vagy kíváncsi, kövesd az oldalt Facebook-on is! Köszönöm!  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://starlight-sara.blog.hu/api/trackback/id/tr9516427498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása