Online színház - tényleg olyan jó?
2020. november 15. írta: Sára_Juhász

Online színház - tényleg olyan jó?

Az új intézkedések következtében a színház nézőterein csak minden harmadik széken ülhet néző. Ez a döntés a színházakat váratlanul érte, egyik napról a másikra ez van és pont. Nem tudtak erre készülni, de igazán fantasztikus, ahogyan a legtöbb teátrum kezeli a helyzetet és próbálnak ilyen rövid idő alatt megoldást találni (még akkor is, ha a jegyek többségét már eladták).

Forrás: Katona József Színház/Instagram

Van olyan színház, mely inkább bezárt és (újra) áttér az online előadásokra. Az, hogy ez mennyire kifizetődő azt nem tudom. (Ahogyan azt sem 1/3 házzal játszani mennyire éri meg anyagilag.) Magát a kezdeményezést jó ötletnek tartom, hiszen sokan inkább kerülik a tömeget, a zárt helyeket és azt tartják biztonságosnak, ha otthon maradnak. De nyilván nekik is hiányzik a színház. Így számukra tökéletes megoldás az online verzió.

Előre leszögezném a továbbiakban ezt a kérdést szubjektíven közelítem meg. Szuper ötletnek tartom, de nekem ez nem adja meg ugyanazt az élmény.

Egy színházi előadásra az ember rákészül, meg adja a módját. Kicsinosítja magát, felveszi a szép ruháját. Majd elindul izgatottsággal a gyomrában. Esetleg elfogyaszt egy sütit/perecet a büfében a kezdés előtt – persze most nem ez a jellemző. Aztán elfoglalja helyét, 19:07 perckor lekapcsolják a lámpákat és átcsöppen a néző egy teljesen más világba. Az azt követő 1,5 – 3 órában megszűnik (kizáródik) a külvilág, a problémák, a kulturálódni vágyó ember kikapcsolódik, ha úgy tetszik önfeledten szórakozik. Előadás végén hosszú percekig tapsolja a színészeket. Majd mikor haza indul, partnerével a látottakról cseveg, melyeket egy életre elraktároz magában. Otthon leveti elegáns ruháját és boldogan hajtja álomra a fejét.

Saját fotó, 2018
Na most mi történik egy online előadásnál? Leül a fogkrémes pizsiben vagy az otthoni ruhában. Kibont egy zacskó chipset. Néha jön egy értesítés, előveszi a telefonját, gyorsan reagál. Akkor már kiposztolja, hogy mit csinál, görget egyet az instán. Persze az előadás megy a háttérben és hallja, de nem köti le a néző figyelmét teljes mértékben. Akkor már kimegy a konyhába inni valamit. Szépen lassan az előadásnak is vége, majd lehatja a laptoppot és még tv-zik egy kicsit (vagy netezik). “Látott” egy darabot, de nem hat rá, a lelkére. Már tovább is lép. Olyan, mint bármilyen tv műsor vagy Youtube videó. 
Forrás: shutterstock.com
Természetesen ez nem feltétlenül van így! De velem az online közvetítés esetében valószínűleg ez történne. (Nyilván részben más a helyzet a fizetős vagy ha x ideig érhető el szituációban.)
Tavasszal az egyik kisebb színház egy-egy hétre közzétette egyik másik előadását, ingyenesen. Volt, amelyik kifejezetten érdekelt, de folyton tologattam, végül lemaradtam. Mert “áá majd megnézem, még ráérek”. De ez igaz volt olyan tv műsorra is, ami a vírus helyzet következtében Youtube-ra váltott. Mikor a televízióban ment, akkor általában láttam a részeket vagy felvettem és mivel a box tárhelye véges, így legkésőbb másnap megnéztem. De mikor a netre költözött halogattam, mondanom se kell azokból egyet sem láttam. Most lehet mondani milyen lusta vagyok… nekem ez a verzió akkor sem ideális. De elkanyarodtam a színházi előadásoktól.
Forrás: turizmusvilaga.hu
Egy előadásra a néző is rákészül, nem csak megnyitja a netet és behuppan a kanapéra. Nem tudnék ráhangolódni megfelelően, de nem is kell. Van, akinek ez a megoldás tökéletesen áthidalja a jelenlegi helyzetet, van akinek ez bevált és örül, hogy ő sem marad ki. Nem is lehet hibáztatni ezért. Nem is akarom! Csak nekem a színház az legyen kézzel fogható. Érezzem a színészek rezgéseit, uralkodjon el a teátrumban a megfelelő hangulat. Legyen akár tapintható a feszültség vagy fagyjon meg a levegő vagy törjön ki kacajban a közönség. A részese akarok lenni a színház adta élménynek és nem csak a szemlélője!
 

(Nem örülnék, ha már egy normál előadásra megvett jegy helyett felajánlanák, hogy helyette megnézhetem online. Élőben és minimum 3D-ben szeretném!)

Sára

Ez a cikk eredetileg 2020.11.06-án jelent meg.

Ha további tartalmakra vagytok kíváncsiak, kövessétek az oldalt Facebook-on is! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://starlight-sara.blog.hu/api/trackback/id/tr7816286798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása